آنالیز ICP یا طیف سنجی پلاسما القایی یکی از تکنیک های بسیار قدرت عنصری است که می تواند غلظت عناصر را حتی در محدوده ppb نیز تشخیص دهد. در این مقاله ابتدا به صورت خلاصه با مبانی روش آشنا می شوید و سپس به موضوع اصلی مقاله که کاربرد این روش در شناسایی عناصر روغن و مواد نفتی است، پرداخته می شود. نوع و غلظت عناصر در نفت و مایعات بر اساس مکان استخراج نفت متفاوت است. همچنین عناصر ناخالصی بر خواص نفت و روغن اثر گذار است. چنانچه ناخالصی هایی مانند گوگرد، فسفر و نیتروژن بر خاصیت روانکاری روغن ها اثر می گذارد. در مقاله فوق به موارد فوق پرداخته شده است.
یکی از روش های طیف سنجی، آنالیز ICP یا طیف سنجی پلاسما القایی میباشد که از یک پلاسمای القایی در جهت یونیزاسیون نمونه استفاده میکند. این روش در محلولهای مایع با غلظت خیلی کم، توانایی شناسایی عناصر فلزی، تعداد زیادی از عناصر غیر فلزی و همچنین قابلیت تشخیص ایزوتوپ های مختلف یک عنصر را دارا می باشد. اساس این روش برپایه اندازه گیری شدت امواج از بازگشت اتم ها از حالت برانگیخته میباشد. توانایی تشخیص تمامی عناصر را دارد، همچنین تداخل شیمیایی عناصر پایین بوده، حساسیت بسیار بالا در گستره ppb دارد و تداخل یونی به دلیل کم بودن چگالی الکترون های ناشی از یونیزاسیون نسبت به الکترونهای گاز آرگون خیلی کم است.
این آنالیز قابلیت آنالیز گازهای نجیب را ندارد و فقط در حضور خلأ بالا توانایی آنالیز هالوژنها را دارد، توانایی تشخیص آن برای عناصر قلیایی مانند روبیدیم ضعیف است و اگر غلظتهای اسیدی و یا حلالهای آلی زیادی حضور داشته باشند، خطا در آنالیز به وجود می آید. نمایی از دستگاه در شکل زیر نشان داده شده است.
شکل ۱: طیف سنجی جرمی پلاسمای جفت القایی (ICP-MS).
این آنالیز دارای دو دسته طیف سنجی جرمی (MS) و تابش اتمی (OES) میباشد.
طیف سنجی جرمی پلاسمای جفت شده القایی (ICP-MS): یک تکنیک تحلیلی است که میتواند برای اندازه گیری عناصر در غلظت های بسیار پایین در حد ppb در نمونه مورد بررسی استفاده شود. این روش در صنایع مختلفی مانند محیط زیست، نفت و گاز و پتروشیمی، متالورژی، دارویی و تحقیقات بالینی کاربرد دارد. در این روش یون ها به یک طیف سنج جرمی منتقل میشوند. یون ها بر اساس نسبت جرم به بار آنها جدا میشوند و یک آشکارساز، سیگنال یونی را نسبت به غلظت عناصر مختلف دریافت می کند.
طیفسنجی نشر نوری پلاسما جفت شده القایی (ICP-OES): برای شناسایی عناصر یک نمونه خاص استفاده میشود. این تکنیک همانند روش ICP-MS می باشد با این تفاوت که حد تشخیص آن در حد ppm می باشد. در این روش از سیگنال های فوتوفیزیکی منحصر به فرد هر عنصر برای تشخیص موفقیت آمیز نوع و مقدار نسبی هر عنصر در یک ترکیب استفاده میکند. ICP-OES کاربرد خاصی در تجزیه و تحلیل نمونه های پیچیده دارد و در کاربردهایی مانند عناصر کمیاب در مغز انسان، تعیین عناصر در صنعت دخانیات، سموم و صنایع دارویی استفاده میشود.
تفاوت عمده بین ICP-MS و ICP-OES این است که اولی نسبتm/z (جرم به بار) عناصر را اندازه گیری میکند در حالی که دومی طول موج نور ساطع شده توسط گونه های برانگیخته (عناصر/یون ها) را برای مشخص کردن عناصر جمع آوری میکند. در یک ICP-MS، یون ها توسط لنز یونی متمرکز شده و به یک مجموعه چهار میله ای (چهار قطبی) هدایت میشوند که آنها را بر اساس نسبت m/z از هم جدا میکند.
دستگاه ICP از تکنیک طیف سنجی نشری استفاده مینمایدکه در آن الکترون های برانگیخته در طول موج تابیده شده انرژی از خود ساطع میکنند. این برانگیختگی در دستگاه ICP توسط پلاسمای داغ آرگون انجام میشود. این دما بین ۶۰۰۰ تا ۱۰۰۰۰ کلوین است. از ویژگی اصلی این روش میتوان به این که هر عنصری بنا به خصوصیات خاص همان عنصر در طول موج خاصی از خود انرژی ساطع مینماید اشاره کرد. نمایی از بخش پلاسمای دستگاه در شکل ۲ نشان داده شده است.
کاربرد آنالیز ICP در در شناسایی عناصر روغن و مواد نفتی
روغن ها و گریس های صنعتی نقش مهمی در هر صنعتی ایفا می کنند. یکی از کاربردهای آنها برای بهبود عملکرد ماشین آلات، تجهیزات صنعتی و محافظت از آنها در برابر آسیب در حین کار میباشد. انواع روغن صنعتی و طبقه بندی آنها بر اساس منشاء و ترکیب آنها میباشد. ساختار نفت خام ترکیبی از عناصر مختلف میباشد و بر اساس نوع نفت و منطقه ای که از آن استخراج میشود، درصد هرکدام از عناصر موجود در نفت خام متغیر است.
برای اندازه گیری عناصر موجود در نفت، گاز، آزمایشگاه پتروشیمی، آزمایشگاه روغن و گریس و آزمایشگاه های تحقیقاتی از این روش استفاده میشود. یکی از روغن های مایع، روغن معدنی میباشد. از آنجایی که روغن های معدنی از منابع طبیعی سرچشمه میگیرند، حاوی عناصر دیگری مانند گوگرد، فسفر، نیتروژن و غیره هستند که به عنوان ناخالصیها از آنها یاد میشود که هم بر روانکاری اثر میگذارند و همچنین محیط را آلوده میکنند. این ناخالصیها میتوانند باعث تشکیل لجن و رسوب شوند که به عنوان محصولات اکسیداسیون و سایر واکنشهایی که در طول فرآیند روانکاری رخ میدهد. این روغنها باید تصفیه شوند و هنگامی که خالص شدند، با مواد افزودنی تکمیل میشوند تا کاستی های آنها جبران شود. با این وجود، روغن های معدنی در صنعت بیشترین استفاده را دارند. آنالیز ICP قابلیت انجام و اندازه گیری عناصر فوق الذکر را دارد. .
روش انجام آنالیز ICP برای شناسایی عناصر موجود در روغن و مواد نفتی مطابق استاندارد ASTM D9451 و ASTM D5185 میباشد. با توجه به این استاندارد، دستگاه قابلیت اندازه گیری عناصر افزودنی و فلزات ساینده و آلاینده ها از طریق رقیق سازی حلال آلی را دارد. یکی دیگر از کاربردهای این آنالیز در بررسی روان کارهای اضافه شده به روغن موتور میباشد. سایش، اصطکاک، خوردگی و آلورگی ها منابعی برای فلزات باقی مانده هستند که با انجام این آنالیز میتوان از درصد آن ها مطلع شد و مقدار سائیدگی ناشی از این فلزات را تشخیص داد. همچنین قادر به تجزیه ترکیبات آلی فلزدار مانند دی آلکیل دی تیوفسفات روی که به عنوان ضدسایش عمل میکند، است. تجزیه و تحلیل روغنها جهت ردیابی فلزات معمولاً برای تعمیر و نگهداری موتور ها استفاده میشود.
شکل ۲: پلاسمای جفت شده القایی (ICP).